Levél Kiskunlacházáról

PDFNyomtatásE-mail

Köszönöm a program összeállítóinak, hogy a " gyerekeim " érzéseit megnyitottátok patronáltjaitok iránt. Bízom benne, hogy az ország sok iskolájában tudjátok még megismertetni a gyerekekkel, az SO fontosságát.

Küldök néhány véleményt a programról. A szövegük eredeti és a gyerekek önálló gondolait tartalmazza. (Csak a helyesírási hibákat javítottam másolás közben.)

Üdvözlettel:
Csendesné Gyöngyi
Kiskunlacháza
„Szállj be te is” program
Vélemények

„ Jó volt a program, mert megtudtuk, hogy a fogyatékkal élő emberek és mi, az ép emberek ugyanazokat a dolgokat szeretjük. Az önkéntes munka is nagyon jó, mert akik önkéntesek voltak, nem pénzért dolgoztak, hanem azért, hogy segítsenek a fogyatékos embereknek.”


„ Az a jó, hogy a fogyatékkal élőknek is van életük. Nekik is rendeznek sportversenyeket, így fejlődik a szervezetük, ezért ők is kimozdulhatnak otthonról. Tudnak ők is csinálni dolgokat, ha kell szájjal, lábbal, stb…. A fogyatékkal élő emberek is ugyanazokat a dolgokat szereik, mint mi, csak másként csinálják. Ők még a legkisebb apróságnak is örülnek.”


„ Én eddig azt hittem, hogy rossz életük van a fogyatékkal élő embereknek, de amikor láttam a filmen a Csabit, én csak néztem, hogy milyen vidám volt akkor, amikor érmet kapott, és mennyire szereti, amit csinál. Jó lenne, ha többen látnák ezt és megváltozna sok más embernek a véleménye az ilyen sérült emberekről.”


„ Érdekes volt. Jó lenne, ha minél több ember kapna ilyen felvilágosítást, hogy ne taszítsák ki őket a társadalomból, mert ők ugyanúgy éreznek, mint mi.”


„ Érdekes előadás volt. Kicsit furcsa, hogy vannak olyan emberek, akik sok olyan dolgot, amit mi természetesnek veszünk, ők nem tudják megtenni. Sajnálom őket. Senki nem lenne a helyükben, de én már tudom, nem ők tehetnek róla, hogy ilyenek. Tetszett az előadás, kedves volt a Petra néni és sok mindent megtudtunk segítségével a fogyatékkal élőkről.”


„ Szerintem ezeket az embereket nem szabadna kinevetni és csúfolni, mert még mi is lehetünk akármilyen sérültek, és ők se nevetnének ki minket! Ők örülnek mindennek, amit kapnak és adnak, mert mi is tudunk neki örülni! Megdöbbentő és rossz érzés látni, ha valaki kicsúfol egy sérült embert. Én úgy gondolom, hogy azt a sérült embert, inkább védjük meg és foglalkozzunk vele.”


„ Volt értelme ezeknek a beszélgetéseknek. Szerintem nyugodtan vetíthetnék ezt a két felvételt - amit láttunk- a világnak.”


„ Szerintem volt értelme ennek az egész programnak, mert így jobban átláttam azoknak az embereknek az érzéseit. Én eddig sajnáltam őket, és amikor megláttam egy ilyen sérült embert, azt gondoltam magamban, hogy: Uram Isten! Szegény, milyen rossz lehet neki. De rájöttem arra, hogy az ilyen embereket nem sajnálni kell, hanem bármivel segíteni kell őket. Szerintem, nagyon érdekes volt ez az egész program.”


„ Jó érzés látni azt, hogy ezekkel az emberekkel is jó szívvel foglalkoznak.”


„ Igazából elgondolkoztam, hogy milyen lenne, ha én is ilyen beteg lennék. Vajon velem is megtörténhetett volna ez? Nagyon rossz lehet ezeknek az embereknek, mert csak nézi, hogy az egészséges ember milyen jól érzi magát, mert egészséges. Ezért segítsünk mi rajtuk!”


„ Szerintem, ez egy nagyon jó projekt. Érdekelt, mert jó olyan emberekről hallani, akik valamiben különböznek tőlünk. Nem jó, hogy sokan elítélik az ilyen embereket, mert velük is megtörténhet az életük során, például egy balesetnél.”


„ Nagyon érdekes volt. Az a baj, hogy az emberek többsége lenézi a sérült embereket, sőt még szórakoznak is velük. A legtöbb ember nem gondol arra, hogy segítsen nekik. Úgy vannak vele, hogy majd lesz velük valami. Ahogy Petra néni elmagyarázta a dolgokat, nagyon érdekes volt, mert így jobban meg tudtuk érteni a Csabihoz hasonló emberek életét.”


„ Amikor megláttam azt az embert a videón, megsajnáltam, de aztán láttam, hogy amit csinál, az jó neki. Ebben sokat segítettek neki a program készítői. Nagyon nehéz feladatnak tartom ezt, de jó dolognak.”