Get Into It

Mi a "Szállj be te is"?

PDFNyomtatásE-mail

Tanulás és mégsem. Ez a program egy különleges világba kalauzol minket. Szól önmagunkról és társainkról, a különbségekről és hasonlóságokról, a megismerésről és az elfogadásról, az együttélésről. Megmutatja, hogy nincsenek határok, hogy tehetséggel, akaraterővel és kitartással bármilyen korlátokat képesek vagyunk átlépni. A „Szállj be te is” oktatási program egy szabad felhasználású tananyag, mely kapcsolatot teremt az oktatási intézmények -gyerekek, pedagógusok, szülők- és a Speciális Olimpia között. Ebben a világban végül mindenki megtapasztalhatja, hogy képes változtatni, jobbá tenni a környezetét.

A „Szállj be te is” programon keresztül a tanulók megismerik a Speciális Olimpia Szövetség tevékenységét és céljait. Megértik, hogy mekkora küzdelem és kitartás, micsoda értékek rejlenek a sportolók eredményei mögött és milyen hatalmas lehetőségeket kínál számukra mind a sport, mind az élet egyéb területein. A programban résztvevő tanulók és közösségek, osztályok részesei lehetnek mindennek, segíthetnek és segítséget kaphatnak.

 

Hogyan?

PDFNyomtatásE-mail

Elsősorban oktatási intézmények jelentkezését várjuk. Jelenleg egy, a 10-14 éves korosztály számára készült oktatási programcsomag áll rendelkezésre magyar nyelven, ezért az iskolákon belül az 5., 6. vagy 7. évfolyam számára ajánlható. Minden iskola egy koordinátort választ, vele tartjuk a kapcsolatot. Szintén ki kell választani egy évfolyamot. Mivel felmenő rendszerben megy tovább az adott oktatási intézményen belül, előbb-utóbb minden osztály sorra kerül, így hosszú távú, állandósult programmá válhat az iskola életében. Első, majd később adott évben a kiválasztott évfolyam osztálya vagy osztályai azok, akik részt vesznek benne, illetve bemutatják azt az iskola többi tanulójának valamilyen formában.

A program négy tanórából és egy projektből áll. A tanórákat közösen tartja az osztályfőnök a rendelkezésére bocsájtott Tanári kézikönyv alapján, illetve a Speciális Olimpia Szövetség képviselője. A projekt közös döntés alapján kerül kiválasztásra, közösen tervezik és valósítják meg a résztvevők. Éppen ezért ez teljesen egyedi, minden intézményben más és más. Törekszünk arra, hogy a projektek már integráltak legyenek, azaz ép és fogyatékkal élő gyerekek találkozzanak, megismerjék egymást.

A tananyagot tartalmazó tanári kézikönyv, mely a megvalósításhoz ad részletes útmutatót, teljes egészében letölthető a honlapról (letöltések menüpont alatt ez is és sok minden más segítség megtalálható) vagy kérésre a tanári kézikönyvet, a program során használt fotókat és a két filmet tartalmazó dvd-t postán megküldjük. A honlapon tájékoztatjuk az érdeklődőket az aktuálisan elérhető vagy jelenleg zajló programokról, megvalósult projektekről, beszámolunk a tapasztalatokról, hazaiakról és külföldiekről egyaránt. A program minden egyes eleméről információt találnak az újonnan csatlakozók, hiszen szerencsére igen sokan "beszálltak" már.

 

Miért?

PDFNyomtatásE-mail

Kérdésre válaszolhatunk kérdésekkel. Vajon odafigyelünk-e, igyekszünk-e megismerni, megérteni a másikat? Van-e időnk, energiánk társainkra? Meglátjuk-e az igazán értékeset? Észrevesszük-e, ha valakinek szüksége van segítségre?

Nem minden ember ugyanolyan. Van, akit szépnek tartunk, és van, akit nem. Van, akit okosnak, és van, aki kevésbé tud teljesíteni. Vannak az "épek", és vannak, akiknek nem adatott meg a teljesség, őket sérülteknek, fogyatékkal élőknek nevezzük. De mindenkiben, tartozzon bárhová, ott van egy különleges és kivételes dolog, valami, ami csak ő, amire büszke lehet. Minden egyes közösség, minden egyes osztály, minden egyes ember ítél és sokszor elítél. Néha túl korán, elhamarkodottan vagy felszínesen. Ez a program egy lehetőség, hogy átgondoljuk még egyszer. Hogy keressünk és találjunk, megtaláljuk egymást, a különlegeset önmagunkban és társainkban. Hogy elismerjük és ünnepeljük az emberi értéket, észrevegyük az egyéni küzdelmeket, bátorítsuk és segítsük azt. Nincs különbség ép és fogyatékkal élő emberek, felnőttek és gyermekek között, hiszen mind ugyanarra vágyunk: hogy elfogadjanak, szeressenek és megbecsüljenek. Ezért tartjuk fontosnak és ajánljuk mindenkinek szeretettel ezt a programot.

   

Hol?

PDFNyomtatásE-mail

Bárhol az országban. Kisebb településeken, nagyobb városokban, a fővároshoz közel vagy attól távol, mindenütt megtaláljuk a lehetőséget az együttműködésre. Mindenkit várunk szeretettel!