PDFNyomtatásE-mail

Bowling az Acapulco-ban a Budaisokkal

A Budai Középiskola neve évek óta összefonódik Budapesten megrendezett bowling bajnokságainkkal. Ez az iskola ugyanis az egyik, amelyik évről évre részt vesz a "Szállj be Te is" programban, illetve a diákok önkéntes munkájukkal segítik versenyeinket. Most külön meglepetéssel is készültek: saját készítésű, a Speciális Olimpia emblémáját ábrázoló érmet adtak át a sportolóknak.

Köszönjük Budai!

bowling acapulco budaisok2016 1  bowling acapulco budaisok2016 2 
  bowling acapulco budaisok2016 3

 


Szállj be Te is program majd önkéntes feladatok az országos úszó bajnokságon

A II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói nemcsak segítettek, hanem előre készültek is a versenyre: érmekkel és csapatonként egy-egy bemutatkozó táblával. Az iskola új tagja mindkét programnak örültek, remélem, sokszor találkozhatunk még velük.

2016 orszagos uszo bajnoksag1 2016 orszagos uszo bajnoksag2
2016 orszagos uszo bajnoksag4 2016 orszagos uszo bajnoksag5
2016 orszagos uszo bajnoksag3

 


Dunavarsányi közös program

Hála a lelkes pedagógusoknak, a dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola ötödik évfolyama, 3 osztály évről évre részt vesz a "Szállj be Te is" programban. Záróprojektjük mindig valamilyen közös program a speciális tagozattal. Öt évig közös sportnapot tartottak, idén azonban német nemzetiségi táncokat tanultak együtt. És táncoltak, kifulladásig! Jövő februárban újra találkozunk velük, illetve a most negyedikes, addigra ötödik évfolyamba lévő tanulókkal, tanáraikkal.

2016 dunavarsanyi kozos program1  2016 dunavarsanyi kozos program2 
 2016 dunavarsanyi kozos program3 2016 dunavarsanyi kozos program4 
  2016 dunavarsanyi kozos program5

 


Grassroots Labdarúgó Torna

Pilismaróton évente megrendezésre kerül a Grassroots Labdarúgó Torna. És szintén minden évben részt vesznek a
pilismaróti általános iskola tanulói a "Szállj be te is" programban, majd valamilyen meglepetéssel készülnek a sportolók számára. Idén érmeket készítettek és osztottak -mindenkinek!

grassroots labdarugo torna1  grassroots labdarugo torna2 
  grassroots labdarugo torna3

 


A fogyatékossággal élők, éppúgy mint mi, szeretnek játszani...

A "Szállj be te is" programban részt vettek a szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola Szebeni Úti Telephelyének tanulói. Fogarasiné Marstein Beáta tanárnő osztálya a foglalkozásokat követően színes plakátot készített, melynek címe: "A fogyatékossággal élők, éppúgy mint mi..." A plakát az aulában van kiállítva, így az egész iskola láthatja.

fogyatekossaggal elok eppugy1   fogyatekossaggal elok eppugy2
 fogyatekossaggal elok eppugy3  fogyatekossaggal elok eppugy4

 


Érzékenyítő program most felnőtteknek

Október 12.-én egy igazán színvonalas, jól szervezett, időszerű témát feldolgozó rendezvényen vehettünk részt. Medvegy Judit, a Csefosz SE elnöke a Pest Megyei Civil Információs Centrummal és a Nem Adom Fel Alapítvánnyal Érzékenyítő Napot szervezett Szigetszentmiklóson a Batthyány Kázmér Gimnáziumban. Meghívott vendégek voltak a Ráckevei kistérségből az Önkormányzatok fogyatékos területen dolgozói. Mivel gyermekek és fiatalok "érzékenyítését", bevonását tevékenységünkbe évek óta végezzük, mi is meghívást kaptunk. Speciális Olimpia Szövetség részéről a "Szállj be Te is" és az Önkéntes program került bemutatásra a sok színes program mellett. Köszönjük a meghívást, reméljük, hogy még számos ilyen hasznos és tartalmas rendezvényen ott lehetünk!

erzekenyito program felnotteknek1  erzekenyito program felnotteknek2 

 


Szigetszentmiklóson járt újra  a "Szállj be Te is!"

A "Szállj be Te is!" program egyik leglátogatottabb régiója a Ráckevei kistérség, hála tagszervezetünk, a Csefosz SE és Medvegy Judit munkájának. Idei éves sportnapjukhoz kapcsolódóan 2 iskola 7 osztályában járt a program. Ezek a gyerekek-fiatalok sok mindent megtudhattak a Speciális Olimpiáról, sportolóinkról, illetve meghívást kaptak a Csefosz hétvégi rendezvényére, amelyen szép számmal meg is jelentek, a kicsik pedig  táncos műsort adtak a fogyatékossággal élő résztvevőknek.

szigetszentmiklos szalljbeteis1  szigetszentmiklos szalljbeteis2 

 


Köszönjük a középiskolásoknak!

A Speciális Olimpia nem jöhetett volna létre, és nem is működhetne ma sem az önkéntesek munkája, lelkesedése,
szorgalma nélkül. A koraőszi időszakban két alkalommal is érkeztek középiskolások önkéntes munkát végezni -azaz segíteni- rendezvényeinkre. Mindkét alkalommal megelőzte ezt egy kis "felkészítés", ismerkedés a feladattal. Itt hallhatnak sportolóinkról, rendezvényeinkről, a szervezetről, annak történetéről, céljairól, eredményiről. Amellett, hogy a diákok kötelező önkéntes szolgálatukat teljesítik, talán ilyen alkalmakkor ennél többel is gazdagodnak.

Köszönjük a gyulai Római Katolikus Gimnáziumnak és a szervező tanárnőnek, Révészné Japport Tündének, illetve a szekszárdi Garay János Gimnáziumnak és az igazgatóhelyettesnek, Rajos Juditnak!

onkentes gyula koszonet  onkentes szekszard koszonet 

 


Szállj be Te is! a Budai Középiskola 300 tanulójával

A Budai Középiskola sok-sok éve együttműködik velünk, és részt vesz a programban, ezt megspékelve az Önkéntes Programban is. Idén a 10. évfolyam több, mint 300 tanulója lehetett részese az oktatásnak, érzékenyítésnek és ebből több mint 50 főnek tudtunk lehetőséget biztosítani közösségi szolgálat teljesítésére a 2014/2015-ös tanév tavaszi félévében, de ahogy eddig mindig, ez a szám 2015-ben remélhetőleg még nőni fog.

A programnak nagy sikere volt, mivel a diákokat sikerült megmozgatni az órák során, vitaklubot alakítottunk ezzel is interaktívabbá téve az oktatást. Mivel az iskolában több évfolyamból is rendszeresen járnak hozzánk segíteni olyan felsőbb éves tanuló, akik meglátogattak néhány 10. évfolyamot az óra kerete között, és elmesélték tapasztalataikat, élményeiket társaiknak. Ezzel is sikerült egy kicsit közelebb hozni a tanulókhoz ezt a komoly témát. A program közben volt egy nagyszabású asztalitenisz országos versenyünk is a Marczibányi téren, ahová sokan eljöttek közülük, így még intenzívebb élményt nyújtott nekik a program.

Gergely Kinga


Dunavarsány már hagyomány

Nagy örömünkre a dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola idén is részt vett a programban. Annyira szeretik és hatékonynak találják az érzékenyítésnek ezt a formáját, hogy most már minden évben teljesen önállóan szervezik meg a programot és a végső projektet is. Idén is az ötödikes évfolyammal találkozhattam, beszélgethettem és taníthattam őket. Egy igazán elfogadó és barátságos csapatot ismerhettem meg, amely igazán
nagy felüdülés és feltöltődés volt. Az oktatás után néhány héttel az iskola meghívta a Parafónia zenekart a közelben található Művelődési Házba, és létrehoztak egy csodálatos és megható délutánt, amely mind a gyerekekben, tanárokban, szülőkben és biztos vagyok benne, hogy a zenekar tagjaiban is maradandó élményt hagyott.

Köszönjük Árpád Fejedelem Általános Iskola, hogy vagytok!

Gergely Kinga

parafonia zenekar1  parafonia zenekar2 
 parafonia zenekar3  parafonia zenekar4

 


Csapatépítés az edzőtáborban

A nyári olimpiára kikerült sportolóinknak április harmadik hetének a végén egy négy napos edzőtáboron kellet részt venniük. Mivel sokan nem ismerték egymást, így az önkéntes fiatalokkal - a tavalyi évhez hasonlóan - egy két órás csapatépítő tréninggel készültünk nekik. A sportolók nagy lelkesedéssel vettek részt minden feladatban, sok nevetéssel, bohóckodással ismerték meg egy kicsit jobban egymást, és természetesen az önkénteseket. A jó hangulatú program után egy-egy tábla  csokival, és az elmaradhatatlan tapssal köszönte meg minden csapat a csapatvezetőjének a munkát, felkészülést és foglalkozást. Itthonról fogunk szurkolni nekik, hogy minél sikeresebben vegyenek részt az olimpián, de leginkább:érezzék nagyon jól magukat!

Gergely Kinga

2015nyari olimpia edzotabor csapatepites1 2015nyari olimpia edzotabor csapatepites2
2015nyari olimpia edzotabor csapatepites3 2015nyari olimpia edzotabor csapatepites4

 


Bowling az Acapulcoban

Az elmúlt hónapokban az Acapulco Étterem Bowling és Renvezvény Központ két alkalommal is helyet adott a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek országos bowling verseny megtartására. A rendezvényeken 6-8 önkéntes diák segített a sportszerű verseny sikeres lebonyolításában. Nagyon kellemes, barátságos hangulatban teltek ezek az alkalmak: az önkénteseknek sikerült egy olyan közvetlen viszonyt kialakítani a sportolóinkkal, hogy a facebook ismerősnek jelölésen túl, a versenyek végén néhányukkal privát bowling mérközést játszottak.

Két önkéntesünk néhány sorban megfogalmazta a versenyen szerzett élményét: "A feladatunk az volt, hogy ügyeljünk a versenyzők helyes sorrendjere, illetve a végeredmenyeket kellet feljegyeznünk. Ezzel nem is akadt senkinek problémaja, persze engem kivéve, hiszen az utolsó előtti gurítast akartam beírni. A versenyen kifejezetten sportszerű keretek között zajlott, és a játékosok is támogatták, segítették egymást. Ezek miatt az apró mosolyok, pacsik, bíztatasok miatt éri meg ilyen rendezvényekre járni." Olivér

"Nagyon jól éreztem magam és rengeteg új tapasztalatot szerezhettem. A segítés mellett a a programokban is részt vehettem, ami miatt kevésbé éreztem magam úgy, mint egy önkéntes. Mindenki nagyon kedves és jófej volt, sokat nevettem és beszélgettem. Összességében ez a program teljesen más volt, mint ahol eddig voltam önkéntesként." Brigi

Gergely Kinga

bowling acapulco1  bowling acapulco2 
 bowling acapulco3  bowling acapulco4

 


Ismét fociztunk Pilismaróton!

Idén második éve vesz részt a pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola a Szállj be Te is! programban, amelyet mindkét évben egy foci-torna követett. A tanulók nagy lelkesedéssel fogadták az interaktív órákat, a beszélgetéseket az értelmi fogyatékkal élő emberek életéről, nehézségeikről, céljaikról, elfogadásukról és az SO tevékenységéről.Tavaly az egész felső tagozat egy közös molinóval készült a községükbe érkező speciális sportolóinknak, hogy ezzel mutassák meg: büszkék rájuk! Idén a versenyben induló csapatoknak készítettek egy-egy egyedi, személyes szurkolótáblát, amelyet ünnepélyes keretek között átadtak a mérkőzések előtt. A diákok végig hangosan szurkoltak a csapatoknak, és néhány szerencsés fiatal még rúghatta is együtt a labdát a sportolóinkkal. Remélem a következő években is lesz szerencsém, ehhez a nagyszerű csapathoz, és ez a frissen elindult hagyomány folytatódni fog!


Gergely Kinga

pilismarot foci1 pilismarot foci2
pilismarot foci3

 Jótékonysági koncert

Október elsején a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Mága Zoltán hegedűművész segítségével megrendezett egy nagyszabású jótékonysági koncertet a Szent István Bazilikában. Két iskolából, összesen 31 önkéntes diák dolgozott azért, hogy a koncert olyan fantasztikusan sikerüljön, mint ahogy sikerült is. Már reggel 6:50-kor a Bazilika bejáratánál toporogtunk, hogy még a hivatalos 9 órai nyitás előtt felvigyük azt a közel 1000 széket, amellyel az esti koncertre berendezhetjük a templomot. 7 órakor be is engedtek minket, és az utasításokat azonnal megértve kisebb szünetekkel másfél óra alatt minden szék a helyére került. Ezután elköszöntünk, de tudtuk nem kell sok időre búcsút vennünk egymástól, hiszen este a koncert előtt ugyanitt találkozunk. Az önkéntesek a pontosabbnál is pontosabban érkeztek talpig ünneplőben. Kiosztottam a rájuk szabott feladatokat és mindenki munkába állt. Egy részük még a helyére igazgatta a székeket, valaki az öltözőt őrizte, kezelték a vendégek jegyét és nagyon udvariasan mindenkit a helyükre kísértek. A koncert után még egy órát maradtak, hogy minden széket visszavigyenek az alagsorba. Mindezt jókedvvel, lelkesedéssel csinálták végig, kérdezve, hogy mikor lesz megint ilyen lehetőség. Nagyon büszke vagyok rájuk és ezúton is minden önkéntesnek köszönöm a segítséget!

Gergely Kinga

jotekonysagi.koncert1 jotekonysagi.koncert2

 


Nyáron sem tétlenkedtünk!

Rendhagyó módon az idei nyáron több rendezvényre volt lehetőségük eljönni az önkéntes diákoknak, és nyaralásokat és bulikat félretéve nagy lelkesedéssel, magas számban jelentek meg három versenyen is. A nyár első ilyen eseménye a június 20-22-ig tartandó Atlétika Országos Válogatóverseny volt, ahol az önkéntesek segítettek minden felmerülő probléma megoldásában, többek között helyszínről helyszínre kísérték a sportolókat, vizet osztottak, kihelyezték a dekorációt a pályák szélére. A következő alkalom június 27-29-ig tartott, ekkor került megrendezésre a  Nemzetközi Labdarúgó Bajnokság Vácon. Ezen az alkalmon az idegen nyelveken beszélő segítő fiatalok adminisztrálták a versenyek állását, segítettek a bíróknak, kísérték a nálunk vendégeskedő három különböző országból érkező SO sportolók eligazodását. A nyár utolsó rendezvénye a július közepén tartott kétnapos Asztalitenisz Országos Válogatóverseny, ahová három különböző középiskolából érkeztek segítő fiatalok. Részt vettek a bíráskodásban, a versenyek lezajlásában, éremosztásban. Mindemellett a szünetekben nagy örömmel játszottak sportolóinkkal egy-egy békés ping-pong meccset.

Gergely Kinga

2014ov.versenyek1  2014ov.versenyek2 

Így is meg lehet élni az önkéntességet!

Gondolná az ember, hogy egy mosoly, vagy egy ölelés mennyit jelenthet egy ember számára?! A rohanó életünkben ezek a dolgok egyre jobban elhalványulnak. Nekem szerencsére volt lehetőségem kirobbanni ebből a rohanásból. 2014.04.24. - ez az a nap, amit nem gondoltam volna hogy fenekestül felforgatja az életemet. Délután félötkor találkoztunk egy hotel előtt az évfolyamtársaimmal. Láttam az arcukon az izgatottságot. Nem tudtuk, hogy mire számítsunk, ugyanis teljesen más képességű emberekhez érkeztünk. Féltem... kifejezetten féltem, mivel egy nyolc fős csoportot kellett vezetnem az egyik osztálytársammal, Timivel. Még soha nem csináltam ilyesmit ezelőtt, nem tudtam mit fogok majd kezdeni ha valakinek nem tetszenek a játékos feladatok, vagy valami olyan dolgot erőltetek, amit nem szeretnének. Bementünk az épületbe és névsor alapján szétosztották az értelmi fogyatékkal élő sportolókat összesen10 csoportba. A harmadik csoportot kaptuk meg a társammal. Néztem ahogy jönnek felém és rögtön olyan érzés töltött el mintha lenne 8 kisgyerkőcöm akikért teljes mértékben én felelek a következő két órában. Leültünk egy kisebb körbe, és bemutatkoztam. Ahogy végig pillantottam a csillogó szemeken, láttam, hogy mindenkiben van egy kis félelem. Én egy szempillantás alatt legyőztem az aggodalmaimat, mert rájöttem, hogy határozottságot kell mutatnom nekik.

Első körben mindenki mondott magáról egy pár szót: honnan jöttek, mit sportolnak stb.. Ahogy telt az idő egyre több mindent tudtam meg a ’kis csapatomról’. Rádöbbentem, hogy mennyi tehetség vesz körül, és mekkora energia bedobással küzdenek a céljaikért, álmaikért. Számomra az volt a legérdekesebb dolog, hogy Kínától kezdve Görögországig rengeteg helyen megfordultak már, és hihetetlen milyen jó eredményeket értek el. Lassan eltelt az első óra, és kezdett mindenki feloldódni. Rengeteget nevettünk, a játékok hihetetlenül tetszettek mindenkinek, főleg a „Hello Béla vagyok” nevű kooperációs gyakorlat. Egyre közeledtünk a nap végéhez, a játékok is kezdtek fogyni, a lelkesedéssel ellentétben, ami egyre nőtt és ez engem hihetetlen nagy boldogsággal töltött el. Ők azok az emberek akikben annyi szeretet van, odaadás, amit az átlagos, hétköznapi emberek nem is gondolnának. Mindenkinek át kellene élnie ezt a „csodát” amit én átélhettem! Már ahogy rám néztek, hatalmas nyugodtság töltött el. Ez alatt a két óra alatt egy családdá kovácsolódtunk, ők voltak az én kis angyalkáim! Este hét óra fele elérkezett a búcsú ideje, egyetlen egy kérésem volt még feléjük, hogy mondják el: hogy érezték magukat. Egytől egyig fülig érő szájjal mesélték,hogy mennyire jó volt és, hogy máskor is szívesen látnának minket. Rengeteg új barátot szereztem és ezt teljes szívből köszönöm a Magyar Speciális Olimpiának.

Következő nap is volt szerencsém találkozni velük, ugyanis meglátogathattuk őket az edzésükön, így nem csak hallásból tudtuk meg, hogy milyen tehetségesek, hanem láthattuk is! Ismét hatalmas élménnyel gazdagodtam. Nagyon tetszett, hogy minket is bevettek a játékba, amit mindenki nagyon élvezett, és itt is szintén a legnagyobb boldogságban telt el az idő. Végezetül tényleg, rettentő hálás vagyok ennek az egész szervezetnek, hogy lehetőséget adtak, hogy elmenjek és ennyi élménnyel térjek vissza a rohanós hétköznapokba. Üzenem azoknak, akikkel ott találkoztam: Nagyon büszkék lehettek magatokra, hogy ilyen eredményeket értetek el, csak így tovább! Köszönöm az együtt töltött két napot. Mindig maradjatok ilyen kedvesek, mosolygósak és szeretni valóak! Hamarosan remélem újra találkozhatunk!


Szalahetdinov Dóri

onkentes 1 2014.05.14 onkentes 2 2014.05.14

 


Első nap az edzőtáborban!

Tegnap elérkezett a már várva várt edzőtábor első napja. Erre a napra szerveztük a csapatépítő tréninget és a szurkoló

 

táblák átadását. A csapatépítő tréning egy két órás foglalkozás volt, amelyben több, mint 60 sportoló és sok edző, segítő vett részt. 10 csoportra osztottuk őket, és minden csoporthoz jött egy vagy két önkéntes diák, hogy levezesse a különböző bemutatkozós és kooperációs gyakorlatokat. Ezek után szép sorban átadtuk az elkészült szurkoló táblákat, amellyeknek nagyon nagy sikerük volt a csapatoknál. A végén hatalmas tapsot kaptak az önkéntesek, hiszen remek munkát végeztek és a sportolók egyszerűen imádták őket. Többüktől hallottam, hogy rendkívül jól érezték magukat, még sohasem volt ilyenben részük és megígértették velük, hogy találkozni fognak még az edzőtábor folyamán. :)

Gergely Kinga - önkéntes koordinátor

edzotabor elsonap2014.04.25 1 edzotabor elsonap2014.04.25 2
edzotabor elsonap2014.04.25 3 edzotabor elsonap2014.04.25 4
edzotabor keszulodes2014.04.25 5
 edzotabor elsonap2014.04.25 6

 


Így készültünk az edzőtáborra!

Az április 24-27-ig tartó edzőtáborra a Budai Középiskola önkéntes diákjai nagy lelkesedéssel készültek. Az edzőtáborban résztvevő sportolók számára készítetettek minden sportágnak külön szurkoló táblákat, hogy ezzel is megmutassák: mennyire büszkék rájuk, arra amit elértek, és hogy amikor majd kint lesznek Belgiumban az Európai Nyári Játékokon, tudják, hogy itthonról is rengetegen szurkolnak nekik. Készültek még különböző programokkal, csapatépítő tréninggel, csoportfoglalkozásokkal, hogy hangulatosabbá és barátságosabbá tegyék az edzőtábori napokat a sportolók számára. Az edzőtábor ideje alatt sok edzést meg is fognak látogatni, hiszen meg szeretnének ismerkedni a Magyar Speciális Olimpia válogatott csapataival.

Gergely Kinga - önkéntes koordinátor

edzotabor keszulodes2014.04.25 1 edzotabor keszulodes2014.04.25 2
edzotabor keszulodes2014.04.25 3 edzotabor keszulodes2014.04.25 4
edzotabor keszulodes2014.04.25 5 edzotabor keszulodes2014.04.25 6

 


Februári bowling bajnokság

Február 22-én, szombaton került megrendezésre egy nagyszabású bowling bajnokság a Mammut bevásárlóközpont pályáján. Igen nagy számmal jelentek meg versenyzők, hozzátartozók és önkéntesek. Az én feladatom a Budai Középiskola önkénteseinek koordinálása és segítése volt. Páran eleinte tördelték a kezüket, nem tudták, hogy mit is kéne csinálniuk, de sok segítséget és önbizalmat nyertek azoktól akik már többedszerre jöttek el a mi rendezvényünkre segíteni, mert annyira jól érezték magukat az elmúlt alkalmak során. Beszélgettem egy nagyon helyes lánnyal, aki elmondta: szinte már "háború" folyik az évfolyamban, hogy ki vehessen részt az SO versenyein, mint önkéntes! Körbe-körbe járkáltam, figyeltem hogy boldogulnak a rájuk kiszabott feladatukkal, és őszintén szólva nem kellett sokat közbeavatkoznom. Nagyon ügyesek voltak, és rendkívül jól kijöttek a versenyzőinkkel!

Gergely Kinga önkéntes

bowling2014februar

 Dunavarsány: Árpád Fejedelem Általános Iskola – Szállj be Te is!

Egy dunavarsányi általános iskola évek óta felkeresi a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséget, hogy az ötödik osztályos tanulóikat vezesse be a fogyatékkal élő emberek és az SO világába. Idén kolleganőmmel három évfolyamban tartottuk meg - a Szállj be Te is! program keretein belül – azt a bizonyos két bevezető órát, ezzel felkészítve őket egy sportdélutánra, ahová egy közeli iskolából hívták meg a speciális tagozatot. Nekem ez teljesen új kihívást jelentett, hiszen ilyen órát ezelőtt még nem volt lehetőségem tartani. Kicsit izgulva mentem be a 30 fős osztályba, hiszen nem tudtam, hogy ezt a korosztályt mégis hogyan lehetne megfogni egy ilyen nehéz témával. Bíztam abban, hogy a gyermekkori magas empátiás készség még náluk általában jelen van. Ami fogadott, megdöbbentő volt számomra: ezek a gyerekek csüngtek minden szavamon, aktívak és befogadóak voltak. Mintha teljesen, a zsigereikből megértették volna azt, amire manapság sajnos sok felnőtt nem képes. Azt, hogy mindannyian emberek vagyunk, akiknek az emberi méltóságát tiszteletben kell tartani. Azt, hogy hasonló akadályokkal küzdünk meg életünk során, hasonló célokat tűzünk ki magunk elé, akár ép, akár fogyatékkal élő emberek vagyunk. Megértették a Speciális Olimpia lényegét, és ezáltal a saját sportdélutánunk - amikor ők sportolhattak sérült emberekkel – fantasztikusan sikerült. Annyira jól, hogy egy helyi lapban szeretnének egy cikket lehozni arról, hogy együtt a gyerekekkel milyen csodát hoztak létre. Ritka tanárkarral találkozhattunk, akiknek ezúton is szeretném megköszönni hajlandóságát, aktivitását és önállóságát. Mondhatjuk, hogy Dunavarsányban ismét egy sikertörténet született!

Gergely Kinga önkéntes

 

 2014dunavarsany arpad fejedelem1 2014dunavarsany arpad fejedelem5 
 2014dunavarsany arpad fejedelem2  2014dunavarsany arpad fejedelem3
                                                                             2014dunavarsany arpad fejedelem4

 


 

CSEFOSZ sportnap, ahol mindenki ott volt

Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a hagyományos CSEFOSZ Sportnap, Medvegy Judit szervezésében. Idén a ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola adott otthont a Kistérség fogyatékos és ép családjainak. A résztvevők Taksony, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Tököl, Ráckeve és Makád településekről érkeztek. A jó hangulatról a Roll Dance kerekesszékes együttes és a tordasi Szivárvány együttes gondoskodott. A műsorban fellépett a Makádi Thúri József Általános Iskola METEOR csapat leány szalag táncegyüttesei is, mely iskola, amióta először részt vett a „Szállj be te is” programban, mindenütt ott van.  Szintén részt vett a programban a vendéglátó iskola, innen is sok tanuló érkezett, mindkét iskolából szülők is. Nagyszerűen sikerült rendezvény volt, és ami a legfontosabb: tényleg mindenki ott volt!

csefosz spn1  csefosz spn2 
 csefosz spn3  csefosz spn4
 

csefosz spn5

 


 Hajókirándulás a Ráckevei Dunán

A Makádi Thúry József Általános iskola évek óta részt vesz a "Szállj be te is" programban, elkötelezett, lelkes pedagógusokat és kedves, nyitott gyerekeket ismerhetünk meg évről évre. Idén a Csepel Szigeti Fogyatékosok Sportegyesület dunai hajókirándulásán vettek részt, mégpedig idegenvezetőként. Píróth Krisztina 8. osztályos, Kozma Luca 7. osztályos Huszár Ivett 6. osztályos tanuló készült fel, és mesélt sok érdekességet a sportolóknak az út során a környék földrajzáról, élővilágáról, történetéről. Köszönjük nekik és a felkészítő tanároknak! Résztvevők voltak a ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola Speciális Tagozat, a Kiskunlacháza Általános Iskola Speciális Tagozat, a szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola Speciális Tagozat és a Szigethalom Fogyatékosok Nappali Intézménye. Szerencsére az idő is jó volt, így asok hasznos ismeret megszerzése mellett  mindenki nagyon élvezte a kirándulást.

hajokirandulas csefosz1  hajokirandulas csefosz2 
 hajokirandulas csefosz3  hajokirandulas csefosz4
 hajokirandulas csefosz5  hajokirandulas csefosz6

 


Speciális sportolók az amerikai iskola, AISB sportnapján

Nagykovácsi, 2003. június 7.
Már 10 éve közösen töltenek el egy mini speciális olimpia sportnapot Nagykovácsiban az  amerikai iskola -  American  International  School of Budapest, AISB -  diákjai, a Magyar Speciális Olimpia Szövetséget képviselő, Budapest XVIII. kerületi SOFI tanulóival.

Marc Lavoie szervezésében az olimpia láng meggyújtásával kezdődnek az atlétika versenyek – futás, kislabdahajítás,  távol-, magasugrás és egyesített váltó futás. Az eredményhirdetést közös ebéd követi. A SOFI judósainak látványos  bemutatójával folytatódik a program, Juhász József szakágvezető irányításával. A délután a közös játéké - bowling,  kidobó, gördeszka foci.

Búcsúzóul, ünnepélyes keretek között az AISB tanulói az általuk összegyűjtött pénzadományt nyújtanak át a  speciális olimpikonok felkészülésének támogatására.

Köszönjük!                                                   
Miklósné Malek Erzsébet-szervező

aisb 2013sportnap1  aisb 2013sportnap2 
 aisb 2013sportnap3  aisb 2013sportnap4
 aisb 2013sportnap5

Itthonról is szurkoltunk!

Elutazása előtt kosárlabdacsapatunk bemutatkozott a Budai Középiskola sportnapján. Bemutatkoztak szóban, elmondták, hová, milyen megmérettetésre utaznak, aztán bemutatkoztak közös játékkal is. Legnagyobb meglepetést a középiskolásoknak az okozott, mennyire lelkesen küzdenek, mekkora öröm nekik minden egyes kosár. Büszkék vagyunk rátok, fiúk!

budai 2013sportnap kosar1  2013budainap2 
 budai 2013sportnap kosar3  budai 2013sportnap kosar4

Integrált sportnap Szigetcsépen -immár másodszor

A Csepel Szigeti Fogyatékosok SE idén is megrendezte sportnapját, melynek különlegessége, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a Szigetcsépi Általános Iskola részt vevő -és házigazda- ötödikesei a "Szállj be te is" program segítségével készültek fel. A tanórákat az osztályfőnök, Süki Judit illetve a Csefosz elnöke, Medvegy Judit tartotta, aki így közvetlenül ismertethette meg a tanulókkal az egyesület sportolóit. Úgy tűnik, hagyománnyá válik az iskola életében ez a program és sportnap, az éppen adott évben ötödikesek részvételével. Ez azért nagy eredmény, mert így minden tanuló végül úgy hagyja el az iskolát, hogy hallott rólunk, találkozott sőt együtt sportolt sportolóinkkal. Nem ez az első ilyen iskola, jó volna, ha egyre több ilyen lenne szerte az országban. A térségben mindenesetre Medvegy Juditnak és a sok-sok osztályfőnöknek köszönhetően egyre több gyerek tudja, kik vagyunk. Csak így tovább!

 integraltsportnap1 csefosz2013 integraltsportnap4 csefosz2013 
 integraltsportnap2 csefosz2013  integraltsportnap3 csefosz2013
integraltsportnap5 csefosz2013

 


Készülünk a Winkmaratonra

Már csak egy hét van hátra a siófoki Winkmaratonig, de Siófok és Siófok környékének iskolái hónapok óta készülnek rá. 150 önkéntes fog segíteni a versenyen, akik ezzel közösségi szolgálati kötelezettségük egy részét is teljesítik. Az önkénteseket adó középiskolákban olyan eredményes volt a toborzás, hogy szomorúan bár, de a létszám betelte után vissza kellett utasítanunk jelentkezőket. Az általános iskolások is készülnek, ők futni ésszurkolni jönnek, illetve az elmúlt
időszakban megtudhatták, miért fontos és jó, hogy ép és fogyatékkal élő emberek együtt sportoljanak, együtt legyenek.
Az önkéntesek felkészítése több lépésben zajlik, ez alkalommal a Polgármesteri Hivatal nagytermében tartott tájékoztatót 150 főnek Pákozdi Zsolt sportigazgató illetve a helyi rendőrség és közterület felügyelet képviselője.


Voith Petra

winkfelkeszules2013 1 winkfelkeszules2013 2
winkfelkeszules2013 3

Harmadik éve mutat példát Dunavarsány

A dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános iskola harmadszor is megrendezte integrált sportnapját. Az eseményt mindhárom ötödik osztályban megelőzte a "Szállj be te is" program, közösen tartva a tanórákat az osztályfőnökökkel. Idén Papp Mónika volt a koordinátor, míg tavaly Facskó Ilona, tavaly előtt pedig Gerseiné Szabó Mónika. A sportnapra meghívták a közeli speciális iskola tanulóit, így összesen sok-sok pedagógus munkáját dicséri az esemény!

dunavars.int.sportn1 dunavars.int.sportn2
dunavars.int.sportn3 dunavars.int.sportn4
dunavars.int.sportn5 dunavars.int.sportn6

 


Budai Nap, ahogy önkéntesünk, Kinga látta :-)

Reggel 9:30! Éppen hogy csak elindultam a délelőtt 10-re megbeszéltem találkozóra, amikor megszólalt a telefonom: ’Szia! Gyuri vagyok, én már itt vagyok a Déliben.’ Gyuri egy enyhén értelmi fogyatékos, nagyon kedves fiú, aki többször nyert már aranyérmet a Speciális Olimpián ping-pong sportágban. Őt kísértem el a Budai Középiskolába, hogy a diákokkal játszon egy kicsit. Én 10 előtt tíz perccel érkeztem meg a megbeszélt helyre és Gyurit rögtön felismertem,  ahogy ott állt a Metró bejárat előtt fehér színű, oldalt magyar zászló csíkos melegítőjében. Oda mentem hozzá és rögtön
beszélgetésbe is kezdtünk. Amíg elsétáltunk az iskolába rengeteg mindent megtudtam róla és a ping-pongról. Kicsit hamar érkeztünk, ezért várnunk kellett a folyóson, amíg elkezdődött a szerény kis ping-pong „bajnokság”. Leültem és csak a sarokból figyeltem az eseményeket. Gyuri rögtön feltalálta magát, levette a hosszú ujjú melegítőit, ami alatt ott volt a rövidnadrág és póló, és bele is kezdett a játékba. Eleinte pötyögtek egy kicsit, majd elkezdődtek a meccsek, amelyek két asztalnál párhuzamosan folytak. Gyuri tényleg eszméletlenül jól játszott, meglepően jól. Az én várakozásaimat felül teljesítette, és szerintem a diákokét is. Meg is nyerte ezt a kis, az ő tiszteletére szervezett bajnokságot. Ezek után felmentünk a számunkra kihelyezett tanterembe, hogy megvárjuk a Galambos Zsolttal érkező kosárlabda csapatot. Kicsit késve, de megérkeztek. Neki is álltak átöltözni, miközben Gyuri segítségével kiosztottam a már korábban kapott OTP-s pólókat. Lementünk a tornaterembe, ahol a szervezők közölték, hogy csúszásban vannak, de meghívnak bennünket, hogy nézzük meg az osztálytáncokat, amelyekkel a tanulók készültek erre a napra. Leültünk a terem szélére és figyeltünk. Ez eltartott 30-40 percig, persze nem unatkoztunk, hiszen pörgött a show. Ezután a csapatok elkezdtek bemelegíteni. Sajnos Gyurinak és nekem mennünk kellett, a csúszás miatt már nem tudtuk megvárni, hogy elkezdjen játszani a csapatunk, de bízom benne, hogy minden a legnagyobb rendben zajlott és hogy nagyon jól érezték magukat. Gyurit visszakísértem a Déli pályaudvarhoz, miközben ő izgatottan mesélte, hogy akkor majd júniusban hív, hiszen meghívták a budaisok az év végén megrendezésre kerülő sport napjukra. Elbúcsúztunk és én tele jókedvvel és sikerélménnyel indultam haza, remélve, hogy nem ez volt az utolsó, hogy részese lehetek egy ilyen kalandnak.

Gergely Kinga
önkéntes

 2013budainap1 2013budainap2 
 100jeg3 2013budainap4 
 2013budainap5  2013budainap6
 2013budainap7  2013budainap8

Tegyél 3 jó dolgot!

A Criminon Magyarország Alapítvány és az Első Fecskék Klubja közös pályázati felhívást tett közzé: általános és középiskolás diákok számára TEGYÉL 3 JÓ DOLGOT! címmel kreatív pályázatot hirdettek. A pályázat témája a következő mottó volt: "Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled!" A pályázatnak három feltétele volt: a 3 jótettet ténylegesen el kellett végezni, kizárólag a megadott témáról szólhatott, valamint a feladatot a diákoknak kellett végrehajtania, amelyhez a pedagógus csak segítséget nyújthatott.
2012 tavaszán a siófoki Baross Gábor Közép- és Szakiskola 11. A osztálya Lucz Janka osztályfőnökkel több más általános- és középiskola mellett részt vett a „Szállj be te is” programban, a program gyakorlati projektjeként pedig a Winkmaratonon vállaltak önkéntes munkát, együtt futottak, sokszor kéz a kézben a fogyatékkal élő sportolókkal, bátorították, segítették a rászorulókat. Ez volt tehát a 3 jótett közül az egyik.
A pályázatra a januári leadási határidőig 7511 darab pályamű érkezett be. Tanulóink a 11-12. osztály kategóriában indultak, és a zsűri döntése értelmében 1. helyezést értek el.
Az iskola ebben a tanévben is részt vesz a „Szállj be te is” programban, illetve a tanulók önkéntes munkát vállalnak a Winkmaratonon.
Gratulálunk, csak így tovább!

 3jodolog baross2

Molino átadás

A Szállj be Te is! program keretében az OTP Fáy András Alapítvány mintaiskolája, a Budai Középiskola és az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai köszöntötték a Dél-koreai Világ Játékokra utazó speciális sportolókat  Hingyi Ágnes, Hingyi Rita műkorcsolyázókat, Mayer Barbara, Péter Dávid gyorskorcsolyázókat a budapesti XVIII.kerületi SOFI-ban és átadták az általuk készített molinokat.

molinoatadas1 molinoatadas2
molinoatadas3 molinoatadas4
molinoatadas5 molinoatadas6

 


Több száz gyerek és fiatal üzeni: Büszkék vagyunk rátok!

A "Szállj be te is" programban december-januárban részt vevő iskolákban az osztályfőnöki órákon a tanulók a "tananyag" mellett a jelenleg nagy izgalmat kavaró Téli Világjátékokról és annak előkészületeiről is hallanak. Sok kérés érkezett szóban a gyerektől: "Üzenjük, hogy szurkolunk nekik!" Ezért úgy döntöttünk, ezek a kérések ne csak szóban hangozzanak el, írjuk is le, lássa mindenki! Hatalmas vásznakat, molinókat festenek a diákok tehát december eleje óta, a legfiatalabb osztály negyedikes, szigetszentmiklósi, a legidősebb tizenegyedikes, siófoki volt. A nagy felületen bőven van hely az üzeneteknek és rajzoknak, de meg is telnek a vásznak! Elmondják és lerajzolják, mit is jelent mindannyiunknak a Speciális Olimpia, küldik bátorításukat, szeretetüket sportolóinknak. Jó látni: ilyen sokan állnak mellettünk!

 

 

Százan a jégen

November 28.-án a "Get into it" program keretében  a Városligeti Műjégpályán közös korcsolyázáson vettek részt a Magyar Speciális Olimpia Szövetség -  Budapest, XVIII. kerületi SOFI korcsolyázói és az Amerikai Iskola - AISB-American International School of Budapest diákjai, tanárai.
A  100 résztvevő korcsolyaedzését,  a Speciális Olimpia Dél-koreai Téli Világjátékára utazó válogatott SOFI  korcsolyázók látványos  bemutatója követte.

Hingyi Ágnes és Hingyi Rita műkorcsolyázók páros kűrjét (edző Kelemen Zsuzsa) és Mayer Barbara, Péter Dávid gyorskorcsolyázók versenygyakorlatait (edző Miklósné Malek Erzsébet) követően közös játékkal zárult a sportnap.

Délután az AISB tanulói a Speciális Olimpia  mozgalommal ismerkedtek.

Miklósné Malek Erzsébet szervező

 


Ahol minden együtt volt: Diósjenő

A Lekl László Asztalitenisz Emlékverseny sok szempontból volt különleges és állított követendő példát mindannyiunknak. Olyan rendezvény volt ez, ahol minden találkozott, minden együtt volt. A diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskola harmadik éve vesz részt a Szövetség Szállj be te is programjában,  eddigis kiváló projektet valósítva meg.

Ez most mégis valami más volt. Sorolhatjuk is: Magyarországon, sőt, a világon egyedülállóan értelmi fogyatékossággal élő sportolóról elnevezett emlékverseny indult. A szervezés maga is valódi közös munka volt, az intézmény mellett részt vett benne az általános iskola, helyt adván magának a versenynek is. Számos jelentős személy fogadta el a meghívást és mondott beszédet az ünnepélyes megnyitón, ahol az iskola tanulóinak műsorát is láthattuk. Sőt, közös műsorát, épek és fogyatékkal élők közös fellépését. Az iskola tanulói segítettek ellátni a verseny körüli feladatokat, zárásként pedig közösen „buliztunk”. Együtt volt tehát minden és mindenki, érezhettük, hogy micsoda gondos szervezés, minden részletre kiterjedő figyelem áll a program mögött.


Együtt ünnepeltünk Kiskunlacházán

Szeptemberben nem csak az MSOSZ ünnepelt, hanem a Csefosz is, azaz a Csepel-szigeti Fogyatékosok Sportegyesülete. 10 éves lett az Egyesület, pontosan 10 gyertya volt a tortán. Igazán nagyszabású ünnepségre került sor, melynek a kiskunlacházi általános iskola hatalmas sportcsarnoka adott otthont. Egész nap tartott az ünneplés, számos programmal, mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Lehetett természetesen közösen sportolni és sportbemutatót nézni -bocsában szinte verhetetlen itteni sportolóink-, táncolni és táncbemutatót nézni vagy csak zenét hallgatni, lehetett rajzolni-festeni, még masszőrök is rendelkezésre álltak. Külön aktualitása volt az eseménynek, hogy, mivel ebben a régióban indult el legelőször a "Szállj be te is" program, több intézményből, még Budapestről is érkeztek ép tanulók, hogy együtt ünnepeljenek a Csefosszal, és fogyatékkal élő társaikkal.

 


Közös kirándulás

Csefosz szervezésben a sok nagy létszámú rendezvény mellett most egy kisebbre, rendhagyóbbra, de annál élvezetesebbre került sor: kirándultunk! Medvegy Judit meghívására kicsit „Szállj be te is” program is volt, részt vettek gyerekek a környékbeli iskolákból. Sok-sok kiránduláson jöttem-mentem, de így még csak másodszor –először is a Csefosz szervezte. Azt kell mondjam, igazi élmény volt! Köszönjük Juditnak és a résztvevőknek!

 Kolping Katolikus Általános Iskola

A nagykőrösi Kolping Katolikus Általános Iskola hetedikes tanulói a Dalmady Győző Általános Iskolába látogattak, ahol ép és sérült gyerekek közös tanórákon vettek részt: ének, természetismeret, rajz és torna órákon. Köszönjük a fogadó iskola pedagógusainak, gyógypedagógusainak a szeretetteli vendéglátást, az alapos felkészülést!

 


Árpád Fejedelem Általános Iskola, Dunavarsány

Március 13-án megtartottuk a program utolsó foglalkozását. Kb. 80 tanuló, 5. osztályosok és a speciális tagozat tanulói sportoltak együtt! Nagyon jól sikerült a délutáni program.
Képek csatolva

 

 
   
   

Maraton Fesztivál kéz a kézben

Május 18.-án 9. alkalommal került megrendezésre Siófokon 1200 versenyzővel rendhagyó módon a Wink Maraton és Félmaraton Futófesztivál. Igazából rendhagyó volt mindig is: a szervezők a kezdetektől szívesen látták az ép versenyzők mellett a fogyatékossággal élőket. Sosem volt még azonban ennyire fontos eleme a versenynek az integráció, sosem vettek még részt ekkora létszámban speciális sportolók. Érkeztek a Speciális Olimpia Szövetségtől illetve down-szindrómás értelmi sérültek az ország minden szegletéből. Miközben mellettük zajlott a maraton, az előbbiek 7-km-es váltóban, utóbbiak 5-500 métert futottak. Együtt és közösen futottak azokkal a gyerekekkel, akik a Szövetség OTP Bank ZRT. által támogatott „Szállj be te is” programjában részt vettek, ezek a gyerekek és fiatalok 6 általános és középiskolából érkeztek, közel százan. A Budai Középiskola tanulói kéz a kézben futottak a fogyatékossággal élő sportolókkal, bátorították, biztatták őket –edzőik elmondása szerint ez nagyon fontos volt számukra, sokan jóval jobb időt futottak, mint tették volna a Budaisok nélkül. És persze a figyelmes, jó társaságban jobban is érezték magukat. A down-szindrómások mellett siófoki középiskolások segédkeztek, majd a versenyt követően megkérdezték: ugye, jöhetnek máskor is segíteni? A siófoki OTP fiók dolgozó is beálltak, és persze teljesítették a távot. Vendégünk volt Kirsten Suto Seckler, a Special Olympics International alelnöke, aki azt mondta, hírül viszi, milyen különleges verseny zajlott Magyarországon, ahol nem egymás ellen, hanem együtt versenyeztek épek és fogyatékossággal élők.

 


 

Megmutatták, megtanították... Vajda Péteresek a Hófutó Bajnokságon

A Speciális Olimpia Szövetség hófutói vendégül látták a Vajda Péter Ének-Zenei és Általános Sportiskola 5.t osztályos tanulóit a Népligetben a Hófutó Bajnokságon. Az osztály részt vett a "Szállj be te is" programban, ez alkalommal pedig sor került egy személyes találkozásra a speciális sportolókkal. Az osztály stílusosan, futva érkezett a hófutó versenyre Borka Gábor osztályfőnök vezetésével, majd megnézték a válogatóversenyeket. Ekkor még csak találgatták, "milyen lehet" így futni, később azonban ki is próbálhatták -bizony kiderült, hogy nem egyszerű! A versenyzők voltak azok, akik segítettek felcsatolni a hófutótalpakat, illetve elmagyarázták, hogyan is kell használni? Érdekes találkozó volt, a jó idő jó élményeket is hozott a "Vajdás" résztvevőknek, személyükben nyitott, kedves társaságot ismerhettünk meg. Remélem, sok ilyen találkozóra kerül még sor!


Szigetcsép Csefosz sportnap

Újra "Szállj be te is", ezúttal Szigetcsépen a Csefosz szervezésében. Öt környező település intézményeiből -Szigetcsép, Szigetbecse, Makád, Szigetszentmárton általános iskolák és Szigethalmi Fogyatékosok Nappali Intézménye-  érkeztek a gyerekek-fiatalok, épek és fogyatékkel élők.  Volt többek között közös pingpong és bocsa bemutató, lehetett festeni-rajzolni egy nagy közös molinót, melyet a program végén kisorsoltunk -a Szigetbecseiek vitték haza, hogy kitegyék az iskolájukban, hadd lássa mindenki, hol jártak. A molinón ugyanaz szerepelt szavakban és képekben, amiről az iskolai osztályfőnöki rákon sokat beszélgettünk és amiről a rendezvény is szólt: hogy habár mindannyian mások vagyunk, mégis jó együtt lenni.

 


 Vendégek voltunk a Budai Középiskolában

A budapesti Budai Középiskola hagyományos Diáknapján ebben az évben új meghívottak is voltak: a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolói. Már az elmúlt hónap is rólunk szólt sok diák számára, ugyanis a 10. évfolyam 10 osztályában, közel 300 tanuló részvételével lezajlott a "Szállj be te is" program, osztályfőnöki órákon beszélgettünk a fogyatékkal élőkről, az elfogadásról és a Speciális Olimpiáról.

Így "felkészülve" fogadták sportolóinkat, a rengeteg program mellett három sportágban, judoban, kosárlabdában és pingpongban voltak bemutatók és közös programok. Nagy szeretettel vártak minket, ezt a szeretetet, odafigyelést mindvégig érezhettük, amíg ott voltunk. Mind az elmúlt hónap alatt, mind a Diáknap során nyilvánvalóvá vált, hogy ez a korosztály mennyire nyitott, fogékony tud lenni. A program most már ebben a középiskolában -mint minden más iskolában, aki "beszállt"- folyamatos lesz, jövő tanévben a következő 10. évfolyam vesz részt benne. Biztos vagyok benne, hogy mindez nem múlik el nyom nélkül, hogy megértik, változni és változtatni vagyunk képesek, hogy minden egyes ember -legyen az ép vagy fogyatékkal élő- hasznos és értékes tagja a társadalomnak. Köszönjük az OTP Banknak, akinek támogatásával és aktív részvételével eljuthattunk ezekhez a tanulókhoz, és bemutathattuk nekik a Speciális Olimpia különleges világát!


Szigethalmi Szent István Általános Iskola

2011. év végén megadatott a szigethalmi Szent István Általános Iskola 6.a osztályos tanulóinak is, hogy részt  vegyenek a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség "Szállj be te is" programjában. A "beszállás" jól sikerült, pedig félve vártuk a megvalósítását. Jön majd egy néni a kérdéseivel? Fogyatékkal élők? Speciális olimpia? Csupa olyan dolog, amelyet a gyerekek - elmondásuk szerint - félve vártak.

A foglalkozás több részből állt. Először a diákok osztályfőnöki órán az osztályfőnökük, Mucska Gábor vezetésével megismerkedhettek a mindennapi életből vett példák, történetek segítségével az olyan alapfogalmakkal, mint előítélet, fogyatékkal élők, értelmi sérültek, Speciális olimpia, stb.

Ezt követően került sor a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség egyik képviselőjének (instruktorának?), Voith Petrának és egy egyetemi hallgatónak, Nórának vezetésével egy duplaórás foglalkozás megtartására. Ennek első felében a fogyatékkal élőkről beszélgettek, a sérült testrészekről és a mindennapi életről. Kiderült, hogy a diákok sokkal többet tudnak a fogyatékkal élőkről, mint azt elsőre gondolhatnánk. Szinte mindegyikük találkozott már velük, sőt, többen ismernek is személyesen sérült embereket. A diákok végig sokat jelentkeztek, nagyon aktívak és érdeklődőek voltak.

Ezt követően egy feladat megoldására került sor, ahol a diákok leírhatták, hogy mit ajándékoznának a szellemi sérült embereknek. A beszélgetések alatt az idő nagyon gyorsan telt, észre sem vettük, máris kicsöngettek. A második órában pedig egy videófilm segítségével megismerhették egy speciális olimpikon életútját, az intézeti évekről, a család elutasításáról és a munkahely megtalálásától kezdve a sportsikerekig. Végül pedig egy olyan dalt néztünk meg közösen, amely a Speciális Olimpiai Mozgalom támogatása és népszerűsítése céljából íródott napjainkban sikeres zeneszerzők által. Ez a sláger nagy tetszést aratott a gyerekek körében.

Az utolsó alkalommal pedig az osztály a rajzkészségét mutathatta be, egy Speciális Olimpia logójával és különböző feliratokkal ellátott vászon kidekorálásával, ráírván a saját üzeneteiket, karácsonyi és újévi jókívánságaikat.
Apró lépések voltak ezek mind az iskola, mind az osztály életében. Mégis, talán ezzel is hozzájárulhattunk egy szebb világ,  a tolerancia és másokkal szembeni megértés képességének kialakításához. A program hasznosságát mutatja az is, hogy a diákokkal együtt reméljük, lesz folytatása, és jövőre ugyaninnen folytathatjuk majd!

Készítette: Mucska Gábor István, a szigethalmi Szent István Általános Iskola 6.a osztályának osztályfőnöke


Vajda Péter Általános Iskola - tánc és ének közösen

Akik mentek:

Június 10-én osztályunk ellátogatott a IX. kerületi fogyatékosokat ellátó iskolába. Kovács Gyula bácsi várt minket és megmutatta a szép modern iskolát.
Legnagyobb élmény a találkozás volt a gyerekekkel. Csupa mosolygó, kedves arccal találkoztunk. Jó érzés volt örömet okozni nekik. Ők is beálltak közénk. Megtudtuk, hogy néhányan a sportban nagyon ügyesek. Talán ősszel folytatása is lesz ennek a találkozásnak. Szép emlékekkel tértünk haza.
A Vajda Péter utcai Ének-zenei Általános és Sportiskola 5.z osztálya
Farkasné Gömöri Rita és Nékám Róbertné osztályfőnökök

És akikhez mentek:

Végre sikerült megismerkedni a Vajda Péter utcai iskolásokkal.
Itt volt   Farkasné Gömöri Judit  több mit húsz tanulóval.
Előadtak nekünk egy mesejátékot, egy táncot és énekeltek is, közösen a mieinkkel, majd megtáncoltatták őket.
Igazi meglepetés és ajándék volt a szereplésük. Ezzel beszálltak a "Szállj be te is"-be.
A későbbiekre tervezünk közös kulturális műsort is.
Jó hangulat volt és jól sikerült.

Kovács Gyula, Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és EGYMI

 


Kodály Zoltán Általános Iskola, Szolnok

A szolnoki Kodály Zoltán Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola 3/b osztályában a 4. óra egy találkozás volt, aminek keretében az osztály meglátogatott bennünket március 25-én. A gyerekek a farsangi műsorukat adták elő, amit - miután lakóink megnéztek, újra előadták, de már a mieinkkel közösen. Készültek a találkozásra. Saját készítésű SO logós jelvényeket tűztek fel a mieink mellére.
Ezután együtt elkészítették a teknősöket. A képeken is látható, hogy kis tépett papírdarabokból közösen készítették a teknős-versenyzőket, majd a gyerekek bemutatták, hogyan is kell versenyezni.
Egy pálcikára zsinórt tekertek fel, végére a teknőst, aztán már csak egy rajtvonal kell. Hogy kinek a teknőse ért célba először? Hát aki a legügyesebb volt. :-)

A találkozó nagyszerűen sikerült. Biztos vagyok abban, hogy a találkozás kellemes élményt hagyott a gyerekekben.

Vörösné Békéssy Klára
Liget Otthon, Szolnok


Áporkai iskolások az áporkai óvodában

Kiskunlacháza – Áporka Általános Iskola Társulás
(Áporka 5. osztály)

2011. tavaszán a Magyar Speciális Olimpia Szövetség „Szállj be, Te is” elnevezésű programjában vehettünk részt. Először osztályfőnökünk, majd Voith Petra programvezető tartott számunkra tanulságos osztályfőnöki órákat. A beszélgetések során megnyíltunk egymás számára és néhányunkról kiderült, hogy családjainkban élnek sérült emberek. Az elméleti és gyakorlati feladatok, illetve a videofilm elemzése közben osztályfőnökünket büszkeség töltötte el mennyire empatikusan nyúlunk a témához. Hát még akkor, mikor az óvodában a szép gondolatokat valódi tettek váltották fel. Ellátogattunk a nagycsoporthoz, ahová évek óta egy gyengén és egy alig látó ikerpár jár. Osztályunk egyik fele azonnal a gyerekek közé vetette magát és elkezdtünk közösen játszani. A többiek az óvónőkkel készítettek riportot arról, hogy az egészséges és a sérült gyerekek integrált nevelése során milyen tapasztalatokat szereztek. Ők lelkesen meséltek nekünk a kezdeti időszak nehézségeiről és arról, hogy még soha nem sikerült ennyire toleráns, elfogadó, alkalmazkodó, együtt érző a világ dolgai iránt érdeklődő gyerekeket nevelni. Bebizonyosodott, hogy adott tárgyi feltételek mellett a sérült emberek is teljes értékű tagjai lehetnek a társadalmunknak. A beszélgetés után együtt tornáztunk, körjátékoztunk az ovisokkal a csoportszobában. Majd egy kedves mese meghallgatása után az udvari játékok használata közben megtapasztaltuk, hogy miről is beszéltek az óvó nénik. A két látássérült kislány a nyuszik fürgeségével vette birtokba a már jól ismert játszóteret, társaik óvó figyelmétől kísérve.

Jó volt látni, mennyire igaz az állítás: „Mindannyian mások vagyunk de egyben-másban hasonlítunk”.


A diósjenői tanulók riportja

„Szállj be Te is!”

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség arra kéri a pedagógusokat, hogy osztályfőnöki órákon beszélgessenek a tanulókkal az értelmi fogyatékkal élő emberekről. Személyes példákon, történeteken keresztül hangsúlyozzák, hogy sérült társaink is szeretnének teljes életet élni, vágynak arra, hogy elfogadják őket. A sport kiválóan alkalmas arra, hogy a fogyatékkal élők is célt tűzzenek ki maguk elé, kitartó munkával leküzdjék az akadályokat, örömet szerezzenek maguknak és másoknak is.


A diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskola 5. osztályos tanulói bekapcsolódtak a „Szállj be Te is!” országos programba. A program három részből tevődött össze.
Először az osztályfőnöki órákon a témához kapcsolódó erkölcsi fogalmakról beszélgettünk. Tudatosítottuk: „Le az előítéletekkel!” Találjuk meg minden ember egyéni értékeit! Németh Csaba értelmi sérült kőszegi sportoló sikeres életútját megismerve megtanultuk elfogadni a „más” ember tiszteletre méltó személyiségét. Láttunk célokat, hozzá vezető utakat, az úton segítő kezeket. Megértettük a Speciális Olimpia jelmondatát: „Mindenki Győztes!”
A következő szakaszban élő kapcsolatot teremtettünk a Speciális Olimpiával. Riportot készítettünk Repiczky Csaba olimpikonnal. Ő községünkben él, a Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet lakója. 1995-ben részt vett Amerikában a IX. Speciális Nyári Világjátékokon, ahol 2 arany és 1 bronzérmet nyert torna sportágban. Megkértük, jöjjön el hozzánk és meséljen élményeiről. Az osztály kérdésekkel felszerelkezve várta Csabit, akit  az utcáról már mindenki ismert. Kívülről. De milyen is Ő belül?
Már az érkezése is figyelemre méltó volt. 10 óra 45 percre beszéltük meg a találkozót. 10 óra 30 perckor már megérkezett, öltönyben, nyakkendőben, ápoltan. Megtisztelt bennünket. Mi a szívünket öltöztettük gyorsan ünneplőbe.
A gyerekek ontották a kérdéseket. Csabi mosolygósan, de határozottan, okosan válaszolt a tanulóknak. Tisztán emlékezett minden pillanatra 16 év távlatából is. Szájtátva hallgattuk Őt mindannyian. Átrepült az óceán felett, bemehetett a pilótafülkébe, látta a delfineket, a Hold ragyogását a vízen. Amerikában nagyon szép szállodában laktak, finomakat ettek.

A versenyen minden tudását összeszedve tornázott, nyerni akart. Örömmel állt fel a dobogó legmagasabb fokára, és meghatódottan hallgatta a Magyar Himnuszt.

Az Ő jelmondata: „Nem adom fel!” Csabi büszke magára, mert megvalósította álmát. Boldog embernek vallja magát.
Példát mutatott számunkra akaraterőből, kitartásból, céltudatosságból, hitből. A sportot azóta sem hagyta abba. A tornáról futásra, úszásra, kerékpározásra váltott, részt vesz a hazai triatlon versenyeken.
Köszönjük Repiczky Csabának, hogy eljött közénk. Nagyon sokat tanultunk tőle. Az utcán, ha eztán találkozunk, bizony más szemmel nézünk rá. Mert megismertük.
A program zárásaként plakátot készítünk, melyen bemutatjuk a fogyatékkal élők törekvéseit, sikereit. Az élet másik oldalát.
Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a projektnek. Számunkra különösen fontos a tanulsága, hisz naponta találkozunk településünkön a Rehabilitációs Intézet értelmi sérült lakóival.

„Önmagunk legyőzése jelenti a legnagyobb boldogságot. A siker nem cél, hanem csupán eszköz ahhoz, hogy még magasabbra törekedhessünk.” /Pierre de Coubertin/

Az ötödik osztály tanulói: Alpári Alexandra, Csonka Barbara, Horváth Éva, Kovács János, Lakatos Gilda, Oláh Csilla, Oláh Klaudia, Virág Regina

Jónás Marietta
osztályfőnök


Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói az országos atlétika versenyen

Szombaton reggel a BHSE atlétika pályájára, nyolctól folyamatosan érkeztek a szervezők, az önkéntesek, a versenybírók, a sportolók, az edzők és a kísérők. A megnyitó ünnepségen 22 csapat 263 versenyzője sorakozott fel. A verseny- program nagyon feszített volt, de a rendszer ismét jelesre vizsgázott.

A versenybírók folyamatosan foglalkoztatva voltak, köszönhetően a szólító és a felvezetők fáradhatatlan és pontos munkájának.


A „Szállj be te is!” program vezetője Voith Petra, meghívta az Arany János Általános Iskola tanulóit a versenyre, akiket az igazgató helyettesük is elkísért. A diákok nagyon segítőkészek, toleránsak, lelkesek voltak a nap folyamán. Hárman még vasárnap is eljöttek. Köszönet mindegyikőjüknek. Reményeink szerint a jövőben is számíthatunk a programban részvevő iskolákra, diákokra.

Szautner Mihály
szakágvezető


Tolerancia-hét a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

2010. október 11-15.

Habár a többi projekttel ellentétben ennek a hétnek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség"Szállj be te is" programja csak egy szeletét adta, mégis itt a helye a beszámolók között. Olvassuk az alábbiakban a szervezők -diákok- beszámolóját!

„Csendet tanultam a beszédesektől,
toleranciát a türelmetlenektől,
kedvességet a durváktól.”
(Khalil Gibran)

A tolerancia-hét szervezésének ötletadója Zsigmond Károly igazgató úr volt, aki a Nem adom fel Alapítvány tavalyi sikeres koncertjéhez kapcsolva indította el ezt a rendkívül tartalmas, tanulságos, ugyanakkor élménydús programsorozatot.Házigazdáink a 6. évfolyamos tanulók voltak, akik a megnyitóra rövid műsorral segítették társaikat a ráhangolódásban, majd egész héten ragyogóan helytálltak, mint vendégvárok és vendéglátók.A tolerancia szó eredeti jelentése türelem, de szerepelnek korábbi jelentései között az elviselés, megtűrés, bírni, kibírni szavak is. Tolerancia-hetünket nem ez utóbbi jelentések jellemezték, de valóban tanultunk türelmet és gyűjtöttünk olyan tapasztalatokat, melyek a másság megértését és elfogadását segítették.
E hét indítását komoly előkészítő munka előzte meg, az osztályfőnökök egy-egy osztályfőnöki órán készítették fel a gyerekeket a szokatlan élmények befogadására, ill. a 6. osztályosoknak Voith Petra, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség munkatársa tartott 2-2 rendkívül elgondolkodtató, képi anyaggal is erősített interaktív órát.
Ízelítő a látottakból, hallottakból:

 • Vendégeink voltak a Bárka Alapítvány lakói, akiknek képeiből kiállítást rendeztünk a könyvtárban, melyet Lehel Endre alpolgármester úr nyitott meg, egyéb munkáikból pedig az aulában lehetett vásárolni egész héten.
 • A bejáratnál rajzszakos kollégánk plakátja fogadta az érkezőket, melyet a vendégek és a vendéglátók egyaránt aláírtak, s ennek kicsinyített mása lett az az emléklap, mellyel a vendégeinknek és a legaktívabb diákoknak kedveskedtünk a hét végén.
 • A „jelnyelvi órákon” diák és tanár egyaránt nagy igyekezettel „jelelt” együtt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségétől érkezett előadókkal, akik – tolmácsaik segítségével – nem győztek válaszolni a váratlan, érdekes kérdések sorára.
 • A Láthatatlan kiállításon résztvevők izgalmas (talán) életre szóló élményekről számoltak be tanáraiknak és társaiknak.
 • A fogyatékosokat segítő eszközök bemutatóján nem csupán a fehér bot, a manuális eszközök, de már a számítógép is nagy szerepet kapott a Fogyatékosok Esélyegyenlőségéért Közhasznú alapítvány képviselőinek irányításával.
 • Az utolsó nap ülő röplabdája és a Nem adom fel együttes záró koncertje méltó befejezése volt a hétnek.
 • Ugyanezen a napon a Hospice Alapítványtól érkező vendégeink a „Méltóság mezejére” is elvezettek bennünket: 6-os tanulóink 100 virághagymát szívformában ültettek el az iskola udvarán, melyek ha szárba szöknek, nem az elmúlásra, hanem a beteg emberek iránti nyitottságra és toleranciára emlékeztetnek.

Ezeknek a napoknak a hangulatát, ízét nem lehet szavakkal felidézni. Meghatározó eleme volt a fogyatékos emberek végtelen türelme, derűje, életszeretetük, nyitottságuk és kreativitásuk. Mindarról, amit általuk tapasztalhattunk meg, csak a legőszintébb tisztelettel beszélhetünk.
„Azáltal, hogy ezeken a programokon részt vettünk, mindannyian jobbak lettünk.” – összegezte Zsigmond Károly igazgató úr a belőle kiváltott érzéseket.
A gyerekek oldaláról pedig: figyelem, meglepődés, rácsodálkozás, izgalom, elgondolkodás, együttműködés, ELFOGADÁS és folytathatnám a sort, de ehelyett – zárszóként – tanulóink fogalmazásaiból nyújtok át egy csokrot mint a leghitelesebb összefoglalót:
5. osztályos tanulók gondolatai:

 • „… fáj a lába. Nem csúfolom, segítek neki felmenni a lépcsőn. Attól, hogy eltört a lába, még ugyanúgy a barátnője vagyok.” (Szemők Barbara)
 • „A tolerancia-hetet nagyon szeretem, mivel szeretek másokon segíteni.” (Wallner Anita)
 • „Ha tudnék, segítenék nekik azzal, hogy segítek megismertetni velük a világot, hogy ők is megismerjék azt, és így ne maradjanak le semmiről.” (Korsós Fruzsina)
 • „A tolerancia számomra egy ünnep, mert a beteg, fogyatékos embereknek szerzünk örömet.” (László Tímea)
 • „A tolerancia mások elfogadása: pl.: siketek, vakok, szellemi fogyatékosok. Ugyanolyan életet élnek, mint mi, csak kicsit máshogy.” (Weinber Luca Sára)
 • „Velem nagyon sokan, többek között az osztálytársaim toleránsak voltak.” (Tymofeev Amarillisz)
 • „Ha a tolerancia nem létezne, a világ rossz lenne.” (Szuhay Márk)
 • „Szerintem a siketek élete nagyon nehéz, sok problémával kell szembenézniük, de mégis ők elégedettek az életükkel – akárhány ilyan problémával küzdő embert láttam már, mindegyik arcán boldog mosolyt véltem felfedezni, a szemük csillogott a vidámságtól és az életerőtől. Hogy hogy csinálják? Nem tudom. De az biztos, hogy szellemileg és kitartásilag talán ők a legerősebbek, csak úgy, mint a többi fogyatékossággal küzdő sorstársuk. Sosem adják fel, számukra minden nap egy küzdelem. És talán ez teszi ilyen erőssé őket.” (Papp Tiffany)

Te is segítsd a sérülteket azzal, hogy támogatod őket, nem fordulsz el tőlük! Légy a segítségükre! Hisz ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Szervezők 

Gróf Széchenyi István Általános Iskola, Szigethalom

Együtt egymásért

Iskolánk részt vesz a Nemzeti Speciális Olimpiai Szövetség „Szállj be te is!” programjában. Ennek célja, hogy iskolánk diákjai személyesen is részt vegyenek olyan rendezvényeken, ahol sérült gyerekekkel ismerkednek, játszanak, versengenek.
Ennek jegyében 2010. december 17-én Bocsa játékos programot szerveztünk a 7. b. osztállyal. A játék résztvevői iskolánk tanulói mellett mozgásukban sérült gyerekek voltak.
A programra ellátogatott iskolánkba Fáki László Polgármester Úr is. A bocsa egy hagyományos rekreációs sportág, az izom kontroll és a pontosság játéka,   nagyfokú koncentrációt igényel, aminek a gyökerei ókori időkre nyúlnak vissza. A játék lényege: az ellenfelek igyekeznek a bocsát (a nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (a kis golyóhoz). Ez legtöbbször gurítással történik. Magyar játékosok első ízben a varsói Európa bajnokságon vettek részt nemzetközi versenyen 1990-ben.

A hetedikes tanulók most ismerkedtek a sporttal sérült társaik segítségével, akik már 2 éve játszanak. A csapatukból 5 játékos, illetve kísérőik jöttek el iskolánkba.

A program a pálya kijelölésével kezdődött, majd a legfontosabb szabályokat tanulhattuk meg Szegedi Ágnes szülőtől. Ezután kezdődött a játék. 2-2 fős csapatokba osztottuk a tanulókat és megkapták a megfelelő színű golyókat. Volt akinek nehezebben, volt akinek könnyebben ment a játék. Együtt izgultunk, örültünk egy-egy jó gurításnak. A gyerekek figyelve egymást, egyre taktikásabban játszottak. A szünetben jólesett a tea és a szendvics, ami újult erőt és kitartást adott a játékosoknak. A szerencse hol az egyik, hol a másik csapat mellé szegődött a játék során. Nagyon jó hangulatban telt el a délután, mindenki jól érezte magát.

Szeretnénk a későbbiekben is hasonló programokat szervezni.

Maixner Zsoltné, Pandurné Barbi Dóra, Szegedi Ágnes

szervezők


Árpád Fejedelem Általános Iskola, Dunavarsány

 

 

A dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola 5. osztályosai a speciális tagozattal együtt közös sportkört szerveztek.


Aquincum Általános Iskola, Budapest

Mi is beszálltunk....

Magyarországon 1989 óta működik a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ).

Ahhoz, hogy tevékenységük szélesebb körben válhasson ismertté, elindították a „Szállj be te is” programot, melyhez a mi 5.a. Osztályunk is csatlakozott. Osztályfőnöki órák keretében ismerkedünk a másság, az értelmi fogyatékosság fogalmával, a Speciális Olimpia céljaival.

Szeretnénk a programba más osztályokat is bevonni, célunk, hogy elfogadóbb, segítőkészebb közösséggé váljunk.

Terveink között szerepel egy közös sportnap szervezése értelmi fogyatékos sportolókkal.

Az MSOSZ fennállásának 20. évfordulója alkalmával a Duna Tv több műsorában foglalkozott a témával, egy osztályfőnöki órán nálunk is készítettek felvételt, melyet a Győztesek világa című műsorban láthattunk január 7.-én.

Várszegi Kornélia

 

 

 


Kiskunlacháza-Áporka Általános Iskolai Társulás, Kiskunlacháza

 

Az iskola speciális tagozatának tanulóival közösen rendeztünk egy sport versenyt.

Három csapatra osztottuk a gyerekeket és összekevertük őket. Mindannyian nagyon élvezték a közös versenyzést. Nálunk ez azért volt érdekes, mert külön épületben vannak a speciális tanulók és nem is találkoznak a mi tanulóink velük.

A végén a csapatok kaptak egy-egy oklevelet és mindenki kapott egy csokoládét. Elkészítettük a tablót is, egy paravánra írtunk a Speciális Olimpiáról és tettünk ki néhány képet is a versenyről.

A kérdésekre válaszolva, nagyon jó ötletnek tartom ezt a programot. Fontos, hogy megismerjék és elfogadják egymást a gyerekek. Ez a program jó lehetőséget ad erre. Sok ismeretet meg tudtunk a Speciális Olimpia munkájáról. A segédanyagokat is hasznosnak találtam. Azt hiszem még több órát és időt kellene erre fordítani. Köszönjük, hogy részt vehettünk.

Üdvözlettel,
Necsászné Markó Erzsébet

 


Szolnok

 

A Szolnoki Waldorf Iskola elsőként ismerkedett a programunkkal 2009.május 14-én. Egy dupla tanóra keretében ismerkedtünk a témával. A Waldorf iskolák általában „kakukktojások”, gyakran megérinti az ott tanulókat a kirekesztés szele. Erről én már hallottam, így nem is olyan nagyon lepődtem meg, mikor az első órán, az előítélettel illetett csoportok közé magukat is odasorolták. Úgy gondolom, innen egészen könnyű volt eljutni a mi témánkhoz, nagy figyelemmel nézték a filmet, beszéltek élményeikről.
Az „akcióprogram” keretében eljöttek a diákok a Liget Otthonba és házi hangversenyt adtak lakóinknak, ahol egy adventi koszorút ajándékoztak. Többen jelezték szándékukat, hogy egy  sportversenyen önkéntesként szívesen részt vesznek. Karácsonyi ünnepségükre is meghívást kaptunk, az iskola másik osztálya is szeretné, ha részt vehetne a programunkon. Külön köszönet az iskolának azért, hogy ingyenesen használhatjuk a tornatermüket.

A Verseghy Gimnázium 10/A osztályának osztályfőnöke testnevelő tanár. Az osztály több tanulója aktív sportoló. A 3 foglalkozás után úgy döntöttünk az osztályfőnökkel, hogy az un. „akcióterv”keretében egy közös sportnapot tartunk novemberben. Ez egyelőre várat magára, ugyanis az influenzajárvány közbelépett.
Amint lehetőségünk lesz, természetesen megtartjuk, a tanulók számítanak rá.
Ebben az osztályban is őszinte figyelemmel fordultak a téma felé, bár meglepően kevés ismerettel rendelkeztek a fogyatékosokról ők is.

A Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola Egészségügyi és Szociális Tagintézmény volt a harmadik állomása a „Szállj be te is” programnak Szolnokon.

A tanulók őszinte érdeklődéssel fordultak a téma felé, hiszen az egészségügy és a szociális terület szorosan kapcsolódik egymáshoz.
Meglepően kevés ismerettel rendelkeztek a fogyatékosok világáról, csupán azok a tanulók voltak aktívabbak az első időkben, akiknek hozzátartozója, rokona valamilyen fogyatékossággal él.
Az első órán még visszahúzódó tanulók a második alkalommal már bátrabban jelentkeztek egy-egy téma kapcsán.
Novemberben 3 órán látogattam meg őket. A negyedik órán ők jöttek el intézetünkbe és a sérült lakóinkkal közösen készítettek el egy figyelemfelhívó plakátot, melyet kiettek az iskola aulájába. Ők is szeretnének többször eljönni hozzánk, annyira jól érezték magukat.

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és. Tallinn Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7. osztálya az eddigiek közül talán a legnagyobb figyelemmel kísérte a programot. Itt 2009.decemberében jártam. Úgy éreztem, valóban igaz, hogy minél fiatalabb korban próbálkozunk az elfogadással, annál könnyebb dolgunk van. Az osztályfőnök szerint – aki végig bent ült az órákon – különösen aktvak voltak az egyébként kimondottan visszahúzódó gyerekek. Az utolsó óra végén többen odajöttek hozzám, hogy szeretnének részt venni egy versenyen, ahol segíthetnének.

Az egyik legaktívabb kislány ikertestvére a szülés közben megsérült és azóta is intézetben van, halmozottan sérült.
Az iskola jelezte, hogy szeretné több osztályában végigvinni a programot, miután pozitív volt a tanulók visszajelzése.

Januárban folytatjuk a „Szállj be te is” programot, ahol az eddigi iskolákon kívül még sok iskola ( Belvárosi, Varga Katalin, Újvárosi ) jelezte részvételi szándékát, ami őszinte örömmel tölt el. Úgy érzem, mindkét félnek szüksége van erre!